A Microsoft a hétfőn megnyitott Comdexen jelentette be vezető fejlesztőrendszerének, a Visual Studio .NET 2003 végső béta-változatát. Az alkalmazásprogramozók mellett a vállalati felhasználók, és a mobil platformokra fejlesztők által használható új eszköz végleges változatának megjelenése 2003 áprilisában várható.

Az új Visual Studio az átdolgozott Visual Basic mellett, a szabványokkal az eddigi változatoknál jóval kompatibilisebb C++ fordítót, és az új Visual J# eszközt is tartalmazza. Utóbbi révén a fejlesztők Java nyelven készíthetnek ..NET alapú alkalmazásokat és XML alapú webszolgáltatásokat. Az ISO szabvánnyal 98 százalékban kompatibilis C++ fordító pedig végre lehetővé teszi a standard C++ fordítókat megkövelető kiegészítő könyvtárak - mint például a Loki, a Boost és a Blitz - használatát is.

A mobil fejlesztők számára a Visual Studio .NET 2003 több, mint 200 web-képes eszközre - köztük mobiltelefonokra, kézigépekre (PDA) és okostelefonokra - történő fejlesztést tesz lehetővé. A .NET Compact Framework révén a Visual Studio-t használó programozók egyaránt fejleszthetnek eszközfüggetlen alkalmazásokat Pocket PC és Pocket PC Phone Edition operációs rendszereket futtató eszközökre is.

Az már most biztos, hogy a Visual Studio legújabb változatára a VS.NET 2002 használói 29 dolláros áron válthatnak majd, de a teljes díjszabást a Microsoft csak a későbbiekben fogja nyilvánosságra hozni.