A Microsoft pénteken újabb részleteket közült a Visual Studio .NET következő, a jelenleg még Everett kódnév alatt futó változatáról. Az új fejlesztőcsomag egy átdolgozott, az eddigiekkel szemben az ISO szabvánnyal gyakorlatilag teljesen kompatibilis C++ fordító mellett a Visual J# Java-s fejlesztőeszközt, és számos apró javítást fog tartalmazni.

A Microsoft ígéretei szerint a Visual Studio.Net következő változatának C++ fordítója az ISO szabvánnyal 98 százalékban kompatibilis implementációt fog tartalmazni, ami jelentős változást jelent az eddigi Visual C++ fordítók mindössze 90 százalékos hasonló eredményéhez képest. A korral haladva az új C++ fordító az AMD Athlon és Intel Pentium 4 processzorokra optimalizált kódot fog generálni, ami a Microsoft szerint akár jelentős, 5-15 százalékos sebességnövekedést is jelenthet majd bizonyos alkalmazások esetében.

Az Everett ezen túlmenően a Visual J# nevű fejlesztőeszköz egy változatát is magában fogja foglalni, amelynek segítségével a Java-hoz szokott programozók fejleszthetnek majd könnyűszerrel a Microsoft .NET platformján futó alkalmazásokat. A csomagban természetesen helyet kap majd a hagyományos .NET nyelveket: a C#-ot illetve a VB.NET-et támogató Visual C# és Visual Basic.NET is.

Az új Visual C# néhány apró, ám a C++ programozók számára annál kedvesebb bővítést fog bevezetni. Ezek közül talán a legfontosabb az ún. "generic"-ek (a név a C++ "template" szerkezetének C#-os megfelelőjét takarja) és az iterátorok használatának lehetősége, de az anonim metódusok és a részleges típusok bevezetése is az újdonságok között említhető.

A Visual Studio.NET következő változatának megjelentetését egy évvel az eredeti változat piacra dobása után, jövő év elején tervezi a Microsoft.