A Wasmer szerdán jelentette be, hogy elkészült és kiadta WebAssembly kódokhoz használható univerzális futtatókörnyezete legújabb verzióját. Az új Wasmer 3.0 legfontosabb újítása, hogy közvetlenül képes a WAPM (WebAssembly Package Manager) formátumban terjesztett alkalmazások futtatására - de ezen kívül is hoz fejlesztéseket.

Így például immár a create-exe segítségével lehetőség van teljesen önállóan futtatható állományok létrehozására, Windows, Linux és macOS platformokra is. Eddig ugyanis a végfelhasználóknak is fel kellett telepíteniük a Wasmer-t (is), mostantól azonban elég lesz ezeket a közvetlenül, telepítés nélkül is használható állományokat eljuttatni hozájuk.

A Wasmer már közvetlenül tudja futtatni a WAPM csomagokatA Wasmer már közvetlenül tudja futtatni a WAPM csomagokat

Az új Wasmer az eddigi különböző motorok helyett már csak egyetlen egy közös motort használ, aminek a kódok újrahasznosításának kedvez, és gyorsabban képes az artifact-okat betölteni a memóriába az új, másolást nem igénylő deszerializációnak köszönhetően. A fejlesztők ezen kívül számos bugot javítottak a WASI implementációban is, ami így egyre stabilabb lesz.

A Wasmer 3.0 további fejlesztéseiről részletesen itt lehet olvasni.