Bár a JSON az emberi felhasználók által (is) legkönnyebben értelmezhető adatformátumok közé tartozik, néha még így is nehéz lehet a benne tárolt adatok szerkezetének átlátása és strukturális vagy tartalmi hibák észrevétele benne. Ezen segít egy új, teljesen ingyenesen használható weboldal, a JSON Crack, ami könnyen érthető, vizuális diagram formájában képes ábrázolni a szóban forgó típusú adatállományokat.

Ehhez mindössze be kell illesztenünk az értelmezni kívánt kódot a weblap szerkesztőjébe, ami ezek után azonnal kidobja annak vizuális fastruktúrába rendezett nézetét is. A legjobb, hogy a fájlt ezek után szabadon szerkeszthetjük is, a belőle képzett diagram pedig valós időben, azonnal módosul az éppen végrehajtott módosításoknak megfelelően.

A JSON Crack könnyen értelmezhető diagram formájában tudja ábrázolni a JSON állományokatA JSON Crack könnyen értelmezhető diagram formájában tudja ábrázolni a JSON állományokat

A szerkesztés során az éppen érdektelen ágait össze is csukhatjuk a JSON adathalmaznak, a szerkesztő pedig validálást is végez az adatokon - így minden aprócska hiba azonnal kiugrik. A JSON vizuális reprezentációját egyébként képként is le lehet tölteni az oldalról, így azt pl. dokumentációba is lehet fűzni.

Azok, akik nem szeretnék a JSON fájljaikat kiadni, akár Visual Studio Code bővítés vagy docker container formájában is letölthetik a JSON Crack-et és helyen is futtathatják azt gépükön. Sőt, mivel az egyébként React-ban írt szoftver forrása is elérhető szabadon, ezért abban is belekukkanthatnak vagy akár maguk is hozzájárulhatnak fejlődéséhez.