Bár az aktuális gazdasági helyzet és piaci folyamatok sok szektorban jelentősen megnehezítették a dolgozók megélhetését az elmúlt egy évben, az informatika és azon belül is a fejlesztők általánosságban nem igazán tartoznak a válság áldozatai közé - derül ki a Bluebird egy új kutatásából. Eszerint ugyanis a bérek ezeken a területeken mintegy 30%-kal növekedtek a tavaly ilyenkorihoz képest - ennek köszönhetően pedig egy Java, JavaScript vagy Python fejlesztő már akár havi 2 milliós javadalmazással is számolhat.

Egy év alatt 20%-kal nőttek a bérek

A felmérés eredményei szerint 2022-ben tovább nőtt a kereslet a Cloud megoldásokkal foglalkozó szakemberek iránt, és a Devops mérnökökre is komoly igény mutatkozik továbbra is. Ők átlagosan 20 %-kal magasabb bért kapnak azért, hogy AWS, Azure, vagy GCP felhőkkel dolgozzanak, mint 2021 végén.

Az átlagos fejlesztői bérsávok 2022-ben, a Bluebird felmérése szerintAz átlagos fejlesztői bérsávok 2022-ben, a Bluebird felmérése szerint

Ugyanakkor a fullstack fejlesztőknek sincs okuk panaszra, akik közül különösen a .Net Core/ Angular, vagy Java/ React kombót bírók piaci pozíciói nagyon jók. Ők ugyanis akár a 2 000 000 HUF bruttó bérrel is számolhatnak havonta ha megfelelően nagy tapasztalattal bírnak.

Már a mediorok is tavalyi senior bért kapnak

Ugyanakkor pl. a medior szinten lévőknek sem lehet okuk panaszra, mert ő most már azt a bért kapják meg, amit tavaly ilyenkor még csak senior társaiknak adtak meg. Így egy medior Java fejlesztő bére már az 1.200.000 forint havi bruttót is megközelítheti.

Bár ezek a bérek magasnak tűnhetnek, valójában még így is nagyon alacsonyak a nyugati országokban fizetett pénzekhez képest. Pl. az USA-ban egy IT menedzser jelenlegi átlag bruttó havi 12.270 dollárt (~5.930.000 forintot keres), de egy adatbázis-adminisztrátor sem adja havonta bruttó 9.000 dollár, azaz megközelítőleg 3.700.000 forint alá.

Még tovább növekedhetnek majd a fizetések

A Bluebird szerint itthon 2023-ban és az azt követő években is tovább nőhet a kereslet a senior IT szakemberek iránt - ezzel pedig fizetésük is emelkedhet.