A Microsoft a hét elején egy blogposztban számolt be azokról, a működési sebességet növelő fejlesztésekről, amiket a Visual Studio 2022 legfrissebb, a két hete elérhetővé tett 17.4-es verziójában eszközölt. Ezek szerint az ismert IDE többek között a keresés és a csere, a projektek indexelése, valamint a mentés és a unit tesztelés terén mutathat fel jelentős gyorsulást az elődökhöz képest.

A legtöbben és legtöbbször ezek közül a megoldáson belüli kereséssel és cserével fognak találkozni, ami igen durva mértében gyorsult: a Microsoft ugyanis 3-4x sebesebb lett, mint volt az előző, 17.3-as verzióban. Ugyanakkor az első alkalommal megnyitásra kerülő C++ fájlok indexelésének sebességét is sikerült növelni az IDE-ben, Redmond szerint mintegy 20-35%-kal.

Szintén sebesebb lett a Git branchek közötti váltás is, amit a Visual Studio az ezen művelt során, a megoldás fájljait érintő felesleges újratöltések elkerülésével ért el, de a .NET konfigurációváltások - mint pl. a Debug és a Release kiadás közötti átkapcsolás - is gyorsult, nagyjából 50-70% körüli mértékben.

Ezen kívül a Microsoft több ponton optimalizálta a unit tesztek kezelésének és futtatásának folyamatát is, illetve egy háttérszálba szervezte ki a források mentésének folyamatát is. Utóbbinak köszönhetően a fejlesztők azonnal visszakapják a vezérlést a mentés elindítása után, és nem kell annak befejezésére várniuk ahhoz, hogy folytathassák tovább a munkát.

A Visual Studio 2022 17.4 legfőbb újdonsága egyébként az új .NET 7 és a C#11 támogatása, de az IDE új kiadásának fejlesztése az egy megoldáson belüli több kódtár párhuzamos kezelésének képessége is.