A VMware fejlesztői szerdán jelentették be, hogy elkészítették és elérhetővé tették a Spring Framework legújabb verziójának végleges változatát. Az új Spring Framework 6.0 szakít a régebbi Java verziók támogatásával, ugyanis legalább Java 17-et igényel működéséhez.

Ez nagy ugrás ahhoz képest, hogy Spring előző, 5.x-es verziói még csak a Java 8-at igényelték - ez és az őt követő további nyolc Java azonban az új verzió használatához már kevesek lesznek. Aki mégsem akar a Java 17-es vagy újabb kiadására váltani, az kénytelen lesz a Spring esetében is az 5.x vonalnál maradni, ami új fejlesztéseket nem, de javításokat még legalább 2024-ig (fizetés ellenében 2026-ig) fog kapni.

Az új Spring ezen kívül meglépi a Java EE → Jakarta EE váltást is, és a korábbi javax.* helyett már a jakarta.* névtérből importálja a csomagokat. Ugyanakkor a 8-as verzió már itt sem elég, és a Jakarta EE-ből is legalább 9-es vagy újabb verzió kell a keretrendszer friss kiadásának működéséhez.

Funkcionális téren az új Spring többek között az AOT támogatással, a virtuális szálak használatának lehetőségével, valamint a GraalVM natív képfájlok támogatásával bővül. Ezen kívül egyszerűbbé teszi a HTTP interfészek használatát is a Java kódokból.

A Spring Framework 6.0 fejlesztéseiről részletesen ebből az összefoglalóból lehet tájékozódni.