A Microsoft hétfőn fejlesztői blogjában számolt be arról, hogy legújabb frissítésében egy rengeteg ember által kért fejlesztéssel bővítette Visual Studio 2022 környezetét. Ezek szerint a szoftver mostantól egyszerre akár több kódtárat is tud kezelni - ezáltal jelentősen egyszerűsítve a munkát az olyan projektekkel, amik több különböző repo-ba, illetve repo-ból is dolgoznak.

A fejlesztők mostantól egy projekten belül egyszerre akár 10 különböző kódtárat is felvihetnek, illetve használhatnak a kódbázisban - így pl. külön repo-kban tárolva a frontendhez, az adatbázishoz, az API-hoz vagy éppen a különböző külső könyvtárakhoz kapcsolódó kódokat. A dokumentáció gyakran szintén a kódoktól elváló, külön repo-ban kerül tárolásra - így annak független karbantartása sem jelent gondot mostantól ugyanazon projekt részeként, amiben a szoftveres részek is vannak.

A Visual Studio 2022 egy projekten belül már több kódtárral is tud dolgozniA Visual Studio 2022 egy projekten belül már több kódtárral is tud dolgozni

Ráadásul a különböző kódtárak nem csak egymástól függetlenül kezelhetők, hanem pl. egy új branch nyitása több repo-ra is kiterjeszthető egyszerre, a commit-ok pedig szintén egyetlen lépésben eszközölhetők az összes kódtárba egyszerre a fejlesztői környezetből. A repo-k mindegyike egyébként teljesen más verziókövető rendszert, illetve elérést is használhat - tehát ezzel kapcsolatban sem korlátozza a felhasználókat lényegében semmilyen érdemi megkötés.

Az új funkciók használatához a fejlesztőknek frissíteniük kell a Visual Studio 2022 a múlt héten végleges változatban is kiadott 17.4-es verziójára, ami az említett újítás mellett többek között a .NET platform 7-es verziója, illetve a C# 11 újdonságait is támogatja.