A Microsoft csütörtökön Visual Studio fejlesztői blogjában örömteli fejleményről számolt be azok számára, akik szívesen használnák - vagy használják is már - a redmondi környezetet PHP-s projektjeihez. A bejelentettek értelmében ugyanis mostantól egy nagyon komoly, a PHP-s fejlesztéseket támogató bővítés vált elérhetővé a Visual Studio-hoz - méghozzá teljesen ingyen.

A DevSense PHP Tools for Visual Studio bővítése már egy évtizedes múltra tekint vissza, és igen kedvelt a PHP-s programozók körében. Ugyanakkor a bővítés mindeddig fizetős volt, és ingyen csak egy korlátos trial idejéig lehetett használni. Eddig - most ugyanis a cég ingyen elérhetővé tette a bővítmény egy, legtöbb funkcióját tartalmazó "Community" változatát, és csak néhány extrát tartott meg a fizetős változat kerítése mögött.

DevSense PHP Tools for Visual StudioDevSense PHP Tools for Visual Studio

Az IntelliSense, a formattálás, a projektrendszer, a munka közbeni kódanalízis, valamint a composer támogatása és egy rakás kódszerkesztést segítő extra mind ott vannak a már ingyenesen is elérhető változatban. Ráadásul több másik PHP-s IDE-től eltérően, amik egy része nem ismeri, illetve támogatja a legújabb nyelvi szerkezeteket, a DevSense bővítése már a PHP 8.2-es verziójának újdonságaival is tisztában van - pedig az hivatalosan csak a hónap végén jelenik majd meg.

Ugyanakkor a debuggolást, refaktorálást és unit tesztelést lehetővé tevő, illetve a "code lens" funkciók sajnos csak a fizetős változatban érhetők el - bár ennek évente 69 eurós ára sem tűnik megfizethetetlennek. További infókat az egyes verziók közötti különbségekről, a letöltésről és az esetleges vásárlásról itt lehet találni.