A napokban, 100 éves korában elhunyt az a brit programozónő, aki a később Assembly néven ismertté vált programozási nyelv, illetve koncepció alapjait megalkotta. Kathleen Booth az ARC nevű brit számítógép programozásához, az 1940-es évek végén találta ki a nyelvet, ami nagy mértékben egyszerűsítette a gépi utasítások ábrázolását, illetve értelmezését.

Booth az általa kitalált kódolási formát eredetileg "Contracted Notation"-nak, azaz, "Rövidített/Összevont Jelölés"-nek hívta, ami tökéletesen leírja az Assembly nyelvben az utasítások ábrázolásának formáját - hiszen az lényegében a gépi kódú műveletek szöveges leírásának egy rövidített, "zanzásított" szöveges alakja. A jelölésformának a ma is használt "Assembly" nevet végül néhány évvel később pár kutatótársa adta.

Kathleen Booth az APEXC számítógéppel, 1953-banKathleen Booth az APEXC számítógéppel, 1953-ban

Az általa írt és 1958-ben publikált "Programming for an Automatic Digital Calculator" (Egy Automatikus Digitális Számológép Programozása) című, a programozás alapjait elmagyarázó könyv az első, amit egy nő által a programozásról írt könyvnek tartanak.

Ugyanakkor még ebben az évben elkezdett foglalkozni a neurális áramkörök témakörével is, aminek segítségével sikerült az állatok látását, illetve alakfelismerését utánzó programokat írni. Az általa kidolgozott eljárások képezték annak a technológiának az alapjait, amit manapság gépi tanuláson, illetve mesterséges intelligencián alapuló kép- vagy tárgyfelismerésként emlegetünk.

Kathleen Booth később egyetemi oktatóvá vált, majd férjével - Andrew Donald Booth matematikus-fizikussal, aki az első számítógépes dobháttértár feltalálója volt, és akivel együtt dolgozott többek között az ARC megalkotásán is anno - együtt Kanadába emigráltak, ahol szintén egyetemi oktatóként tevékenykedtek nyugdíjas éveikig.

Férje 2009-ben hunyt el 91 éves korában, míg Kathleen közel három hónappal 100. születésnapja után, idén szeptember 29-én követte őt.