A Microsoft magyar idő szerint hétfő este jelentette be, hogy megkezdte eredetileg még az idén májusi BUILD konferenciáján leleplezett, kifejezetten fejlesztőknek szánt mini-PC-je forgalmazását. A korábban Project Volterra néven emlegetett, de most végül Windows Dev Kit 2023 néven kiadott eszköz célja, hogy egyszerűvé tegye az ARM alkalmazások fejlesztését a programozók számára.

Bár a minigép bármilyen más szoftver fejlesztésére is alkalmas lehet, kifejezetten az ARM szemponjából az adja nagy előnyét, hogy saját maga is teljes mértékben ezen az architektúrán alapul. Központi chipje ugyanis egy Snapdragon 8cx Gen 3 lapka, aminek köszönhetően emuláció vagy a fejlesztéshez használt géphez kötött okostelefon nélkül, közvetlenül saját magán, mint fejlesztői gépen teszi lehetővé a készülő alkalmazások nem csak írását, de hibakövetését és tesztelését is.

A Microsoft Windows Dev Kit 2023 mini PC-jeA Microsoft Windows Dev Kit 2023 mini PC-je

Mégpedig akár igen komoly alkalmazásokét is: a Windows Dev Kit ugyanis nem kevesebb, mint 32 GB memóriával érkezik, ami mellett 512 GB-nyi flash tároló (gyakorlatilag egy SSD) is megtalálható benne. A külvilággal szintén számos csatornánk tudja tartani a kapcsolatot: a Wi-Fi 6 és Bluetooth mellett a vezetékes Ethernet is támogatott rajta, USB kapuból pedig 3 darab régebbi, A-típusú, valamint 2 darab új, C-típusúval rendelkezik, és egy mini display kapu is van rajta.

Az eszközre összesen három monitort is rá lehet kötni egyszerre, ezek közül kettő felbontása pedig akár a 4K-t is elérheti, 60 Hz-es frissítés mellett. Működését a Windows 11 ARM változata biztosítja, de ennek részeként a Windows Subsystem for Android, valamint a Windows Subsystem for Linux is megtalálható rajta, aminek köszönhetően akár androidos vagy linuxos alkalmazások fejlesztésére is tökéletes megoldás lehet.

A Microsoft Windows Dev Kit 2023 mini PC-jeA Microsoft Windows Dev Kit 2023 mini PC-je

Fő fejlesztőeszközként a Visual Studio 2022 17.4-es verziójának natív ARM változatát kínálja, de a Visual Studio Code for ARM, a Microsoft Teams, valamint a Microsoft Edge, a Defender és a OneDrive alkalmazásokból is natív változatokat bocsát a fejlesztők rendelkezésére.

A Microsoft Windows Dev Kit 2023 mini PC-je

A Windows Dev Kit 2023-at a Microsoft hivatalosan egyelőre csak az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Kanadában, Ausztráliában, Franciaországban, valamint Németországban, Japában és Kínában árulja, ahol 699 dollárnak, illetve eurónak megfelelő összeget (kb. 290 ezer forintot) kér érte.