Sok programozónak érdemes lehet átgondolnia nyugdíjtakarékossági terveit egy új kutatás tükrében, amiben azt mérték fel, hogy milyen arányban és sebességgel terjed a kódot nem vagy alig igénylő (low-code) "programozás". Az eredmények szerint ugyanis az ilyen módszert is alkalmazó vállalatok száma az idei év végére már a 94%-ot is elérheti - ez pedig jelentős mértékű átalakulást hozhat a fejlesztők iránti keresletben is.

Ráadásul itt nem csak hobbiprojektekről van szó - állítja a Mendix felmérése, ami szerint a cégek mintegy 40 százalékánál már az üzletmenet szempontjából kritikus alkalmazásokat is készítenek ilyen eszközök segítségével. Ennél is borúsabb jövőt fest le ugyanakkor a Gartner piacelemző prognózisa, ami azt állítja: az évtized közepére már a vállalati programok 70%-át kód nélkül, akár - legalábbis fejlesztői szempontból - "laikusok" készíthetik majd.

Az elemzés szerint a koronavírus-járvány nagy lökést adott a low-code technológiák terjedésének, de a megkezdődött trendek várhatóan a jövőben is folytatódni fognak. A megkérdezett vezetők szerint ezek a megoldások lehetővé teszik, hogy a vállalatok a korábbiaknál gyorsabban reagáljanak a változásokra, és olcsóbban hozzák létre a működésükhöz szükséges szoftvereket.

Szerinted a te munkádra, állásodra is veszélyt jelenthet a low-code terjedése? Írd meg kommentben!