A Volvo a napokban egy interjúban számolt be arról, hogy miután kísérleti jelleggel sikeresen alkalmazta, a jövőben jelentősen ki tervezi terjeszteni a Rust programozási nyelv alkalmazását szoftverei létrehozásában. Annyira, hogy az autógyártó járművei kritikus rendszereiben használt kódokat is a jövőben legalább részben Rust-ban tervezi majd megírni.

A Volvo vezető fejlesztője szerint a Rust alkalmazásának számos előnye van - és ezek közül az, hogy nem kell a memóriabiztonsági vagy a konkurenciahelyzetekből eredő problémákkal számolni, csak a kezdet. Ugyanakkor - magyarázza Julius Gustavsson - ennek folyományaként sokkal kisebb kockázatokat rejt pl. harmadik felektől származó kódok beépítése is.

Ráadásul maga a nyelv is jobban rákényszeríti a fejlesztőket, hogy alaposabban átgondolják a kód működését és abban az adatok áramlását, illetve életciklusát, ami végső soron magasabb szintű kódot eredményez. És bár a speciális alkalmazási környezet miatt gyakran kell úgymond "unsafe" kódblokkokkal is dolgozni, az azokban írt kódok még mindig sokkal biztonságosabbak és megbízhatóbbak lesznek, mint a nyers C-ben írt társaik.

Ezek miatt egyébként az elkészült kódokon sokkal kevesebb kiegészítő eszközt kell futtatni annak érdekében, hogy azok biztonságossága bizonyítást nyerjen, ami szintén nettó nyereség a fejlesztők oldaláról is. Ráadásul amit mégis meg kell írni, azok (unit) teszteléséhez is gyakorlatilag alapból biztosítja a nyelv az eszközöket, ami jelentős különbség a C és a C++ világához képest.

Gustavsson ugyanakkor elismeri, hogy egyelőre még vannak hátulütői is a Rust-ban kódolásnak, mivel ehhez a nyelvhez még nem áll rendelkezésre olyan sok eszköz, mint pl. C-hez vagy C++-hoz, amik mondjuk a profilálás terén hátrányt jelenthetnek. Ennek ellenére nagy jövőt lát a nyelvben a Volvo-nál, és azt mondja, hogy a teljesen nulláról induló projektek esetében gyakorlatilag már nem kérdés, hogy azok nagy valószínűséggel eleve Rust-ban születnek majd meg.

Ezzel a vezető fejlesztő egyébként tökéletesen visszhangozza a Microsoft egyik szintén vezető fejlesztőjének a napokban tett kijelentését, amiben az szintén azt javasolta a világon minden szaktársának, hogy azok az új projektek esetén felejtsék el a C és a C++ használatát, és inkább már eleve Rust-ban indítsák el azokat.