Az Oracle a héten hivatalosan is bejelentette Java platformja legújabb verziójának kiadását. Az új Java 19 összesen hét különböző nagyobb, JEP-szintű fejlesztést hoz, amik mellett azonban több ezer apróbb javítást és újítást is tartalmaz.

A fejlesztéseket a platform fejlesztői négy különböző projektbe sorolták be. Ezek közül a "Project Amber" a mintaillesztéssel kapcsolatos nyelvi fejlesztéseket takarják, ami a korábbi végeláthatatlanul láncolt if-else szerkezetek kiváltására ad majd lehetőséget egy átláthatóbb és rövidebb szintaxis révén.

Ezzel szemben a "Project Panama" a más nyelven készült függvények, könyvtárak és kódok használatára ad egy új, a Java koncepciójába jobban illeszkedő módot. Az új API-k funkcionálisan nagyrészt a JNI-t fogják kiváltani, de ráadásul állítólag hatékonyabbá és gyorsabbá is teszik majd az adatcserét az idegen kódokat, ami az ilyen hibrid alkalmazások futási sebességben is mérhető javulást hozhat.

A harmadik fejlesztéscsoport, a "Project Loom" a más platformokon "fiber"-ként ismert, minimális feldolgozási többlettel operáló szálak koncepcióját hozza el a Java platformra is, valamint feldolgozási egységek olyan párhuzamosítására ad majd módot, aminek keretében a Java futtatókörnyezet a feldolgozást több különböző processzorra és szálra osztja szét, anélkül, hogy ebből a fejlesztő bármi is észrevenne.

Végül pedig a Java 19 negyedik legfőbb újdonsága a Linux/RISC-V platform támogatása, amire így már mindenfajta trükközés nélkül, teljesen támogatott módon lehet Java alkalmazásokat írni, illetve azon futtatni.

Bár a Java 19 számos érdekes fejlesztéssel kecsegtet, érdemes fejben tartani, hogy támogatása csak alig fél évig, 2023 márciusáig fog tartani. Így a platform újdonságaival egyelőre inkább csak kísérletezni és prototípusokat érdemes építeni, komoly projekteket azonban csak a jövő ilyenkorra ígért Java 21-re alapozva lesz érdemes majd építeni.