A GitHub kedden jelentette be, hogy jelentős frissítést és bővítést hajtott végre eredetileg még 2020-ben létrehozott sarki kódbunkerén. A különleges archívumban - aminek tartalma legalább 1000 évig el fog állni - egy masszív páncélszekrényt helyezett el, amiben újabb kódokat és egy rakás plusz dokumentációt rakott félre az utókor számára.

A különleges páncélszekrény külsejét egy mesterséges intelligencia által generált ábra díszíti, belsejében pedig ott található az összes nyilvános GitHub kódtár idén február másodiki állapota. Ezen kívül a 188 tekercsnyi különösen tartóssá tett filmen egy, a GitHub által Tech Tree-nek nevezett dokumentációs tár is megtalálható, ami rengeteg plusz információt tartalmaz.

A GitHub sarki kódbunkerének új, mesterséges intelligencia által generált motívumokkal díszített páncélszekrényeA GitHub sarki kódbunkerének új, mesterséges intelligencia által generált motívumokkal díszített páncélszekrénye

Ezek az emberek által közvetlenül olvasható szöveges dokumentumok a számítógépek működését és a szoftvertechnológiákat, illetve a szoftverfejlesztés mikéntjét írják le - ilyen módon segítik a bunkerben elhelyezett kódok működésének és feldolgozásának megértését is, arra az esetre, ha ezek is valamilyen okból feledésbe merülnének. Ezen kívül a filmeken megtalálható a Wikipedia (méghozzá öt különböző nyelvi változatban), a Stack Overflow és néhány más adatbázis teljes mentése is.

A GitHub azt ígéri, hogy a jövőben is frissíteni fogja a sarki kódbunkerén tartalmát, aminek célja, hogy egy esetleges globális technológia katasztrófa esetén megőrizze, illetve helyreállíthatóvá tegye a világ legfontosabb szoftvereit, és mostani bővítésének köszönhetően immár egyéb technológiai megoldásait, illetve kulturális örökségének egy részét is.