A Microsoft a héten - hét béta kiadása után - elérhetővé tette immár egységesített és többplatformossá tett .NET keretrendszere következő verziójának első kiadásra jelölt változatát. A .NET 7.0 RC1 az utolsó előtti verziója a platformnak a végleges változat megjelenése előtt, amiben ismét egy rakás újdonság mutatkozik be.

Az új. NET 7.0-hoz kapcsolódó új Entity Framework 7.0 pl. mostantól lehetővé teszi aggregátok JSON oszlopokban történő tárolását is, az ASP.NET Core 7.0 és a Blazor 7.0 pedig rugalmasabb Open ID Connect hitelesítését, egyszerűbb JavaScript import és export lehetőségét a WebAssembly-ből, valamint gyorsabb HTTP/2 komunikációt, és az IETF WebTransport specifikációjának támogatását kínálja.

Ugyanakkor az előzetesből még mindig hiányoznak pl. az új, 128-bites előjeles és előjel nélküli egész típusok, amik bevezetését a Microsoft már korábban beharangozta, ahogyan a Unix-jogok támogatása is a fájlrendszert kezelő funkciókból a UnixFileMode segítségével. A DateTime mikro-, illetve nanoszekundumok ábrázolására képes bővítése is késik, ami így vélhetően csak a következő kiadásra jelölt változatban bukkan majd fel.

Utóbbi az utolsó előzetese lesz a .NET 7.0-nak, illetve a hozzá kapcsolódó Entity Framework 7.0, ASP.NET Core 7.0 és Blazor 7.0 keretrendszereknek, mivel - legalábbis a jelenlegi tervek szerint - ennek októberi kiadását követően már a végleges változat kerül majd publikálásra ezekből, 2022 november 8-án.