Az Arduino projekt a hét közepén örömmel jelentette be, hogy - másfél évnyi béta állapot után - végre stabil állapotba léptette és letölthetővé tette mikrokontrolleres platformjához szánt fejlesztői környezete új főverzióját. Az Arduino IDE 2.0 egy modern szerkesztőplatformon (az Eclipse Theia-n) alapul, és egy rakás új kényelmi, illetve kiegészítő szolgáltatást kínál a fejlesztők számára a programok írásához, fordításához és teszteléséhez is.

A frissített felhasználói felület mellett az új IDE legfontosabb fejlesztése a működési sebességének növelése. Ez elsősorban az Arduino nyelvi szerveren belül végrehajtott optimalizációknak köszönhető - ugyanakkor más fejlesztések a programozók számára is gyorsabb haladást tesznek lehetővé. Ilyen például az új kódkiegészítő és kódsegéd, amik nem csak a kódok bevitelét gyorsítják meg, de már gépelés közben jelzik a hibákat.

Az IDE új verziója már dark móddal is rendelkezikAz IDE új verziója már dark móddal is rendelkezik

Az új környezet - a kor divatjának megfelelően - már támogatja a dark mód használatát is, ami a készítők szerint jobban kíméli a szemet a hosszabb munka alatt, de újdonság a felhős integráció is, aminek köszönhetően a kódokat a felhőbe is lehet menteni, illetve a korábban az Arduino Cloudba feltöltött vagy az Arduino Web Editorban létrehozott kódokat az IDE 2.0-ba is be lehet tölteni.

Ezen kívül az új verzió egy bővített Serial Plotterrel rendelkezik, ami egyszerűsíti a ki- és bemeneti adatok, illetve jelek változásainak nyomon követését, és ami immár a Serial Monitorral együtt is használható. Szintén új, hogy az IDE már tudja frissíteni magát, illetve automatikusan szól, ha új verzió érhető el belőle - szükségtelenné téve ennek manuális monitorozását.

Az Arduino IDE 2.0-t innen lehet letölteni, Windows, macOS és Linux platformokra is.