A múlt hét végén újabb verziót adtak ki az LLVM "fordító infrastruktúra" fejlesztői a több különböző fordítót magukban foglaló - és számos másik eszköz által is használt - csomagjukból. Az új LLVM 15.0 elsősorban a C és C++ nyelvek támogatása terén hoz újdonságokat, amik legtöbbje ezúttal a biztonságot szolgálják.

Az új verzióban megjelenő plusz fordítási kapcsolókkal és direktívákkal ugyanis számos szigorítás kérhető a kódgenerálás vonatkozásában. Ezek között van pl. a hívásokban használt processzorregiszterek szándékos kinullázása a függvényhívások végén, ami az ún. ROP-típusú támadókódok működését nehezíti meg, valamint az összetett struktúrák felépítésének randomizálása is, ami szintén a kívülről beinjektált kódok működése elé gördít akadályokat.

Ugyanakkor egy új opció szigorít a rugalmas tömbök kezelésének módján, illetve méretű megállapításán is, egy másik pedig olyan kódot hoz létre az ARM processzorokhoz, ami egy utóbbiak működésében felfedezett, a programok hibás működését kiváltó belső processzorhiba aktiválását akadályozza meg. Szintén új, hogy a fordítótól lekérdezhető vált a támogatott warningok listája, a forráskódokban pedig használható vált két korábban a Clang által nem támogatott, de a Microsoft C++ fordítója által ismert #pragma szerkezet is.

Az új LLVM 15.0 ezen kívül több tucatnyi apróbb fejlesztést, valamint több mint félszáz hibajavítást is tartalmaz, amikről részletesen a kiadási jegyzetekben lehet olvasni.