A PostgreSQL fejlesztőcsapatának egyik tagja egy első hallásra meglepő fejleményről számolt be a napokban. Ezek szerint a világ egyik - ha ugyan nem "a" - legkomolyabb nyílt forrású adatbáziskezelő szoftvere immár futtatható vált böngészős környezetben, teljes mértékben kliensoldalon is.

Mindenezt a jelek szerint a WebAssembly technológia tette lehetővé, aminek - és egy villámgyors, nyílt forrású, szintén böngészős V86 emulátornak - köszönhetően sikerült működésre bírni a teljes adatbáziskezelőt a böngészőkben. Ez magában foglalja a szorosan vett motor mellett a parancssori eszközt és szinte tetszőleges bővítést is, amik szintén úgy használhatóvá váltak így, mint ha a klasszikus módon, natív alkalmazásként futtatnák őket.

A Postgres a böngészőbenA Postgres a böngészőben

Bár a dolognak a valódi webalkalmazások használatában viszonylag kis jelentősége lesz (ha csak nem számítjuk, hogy így lehetővé válik a PostgreSQL-en alapuló alkalmazások biztonságos terjesztése és futtatása anélkül, hogy ehhez valami szerveroldali, illetve felhős előfizetésre lenne szükség), egy szempontból mégis igen hasznosnak bizonyult.

Ez pedig az, hogy így el lehetett indítani a PostgreSQL Playground-ot, ami lehetővé teszi az adatbáziskezelő iránt érdeklődők számára a szoftver képességeinek megismerését és kipróbálását, illetve akár kisebb adatbázisok prototipizálását is anélkül, hogy ehhez a PostgreSQL-t telepíteniük kellene a gépükre.