A Google a héten végre elindította a feliratkozási lehetőséget fejlesztők számára azon új programjába, ami lehetővé teszi utóbbiaknak, hogy a cég megkerülésével, külső fizetési rendszeren keresztül fogadjanak fizetéseket Androidon futó alkalmazásaik után. Az "alternatív számlázási rendszer" használata azt jelenti, hogy a programok árát, illetve az azokban esetleges mikrotranzakciók és előfizetések díját nem a Google, hanem egy másik, "alternatív" fizetési szolgáltató szedi be.

A lehetőséget a Google egyelőre csak egyes régiókban tette elérhetővé, amik között azonban az európai részeként ott van Magyarország is. Ez azt jelenti, hogy mostantól a magyar fejlesztők is szabadon választhatják meg, hogy milyen fizetésfeldolgozó szolgáltatást használnak a Play Áruházban megjelenő programjaikban - feltéve, hogy azok megfelelnek a Google által lefektetett minimumkritériumoknak.

Így pl. csak olyan szolgáltatót lehet választani, ami teljesíti a bankkártyák biztonságos kezelésével kapcsolatos előírásokat megfogalmazó PCI-DSS szabványt, ügyfélszolgálatot biztosít a vásárlók részére, és lehetőséget ad a tranzakciók jogosságának vitatására is. Ezen kívül egyelőre csak olyan programok esetében van lehetőség az új számlázási rend bevezetésére, amik okostelefonokra vagy tabletekre (tehát pl. nem okostévékre vagy okosórákra) készültek, nem játékok, kiadójuk pedig nem magánszemély, hanem bejegyzett vállalkozás.

Azoknak, akik az alternatív fizetésfeldolgozás mellett döntenek, továbbra is fizetniük kell jutalékot a Google-nak, de csak 4%-ot. Az, hogy a maradék 96%-ból mennyi marad meg nekik attól függ, hogy az általuk választott fizetésfeldolgozó maga milyen jutalékkal dolgozik, és mennyit von le a tranzakciók után. A Google maga egyébként 15%-ot von le normálisan fizetésfeldolgozással együtt az első 1 millió dollár bevéltelből - tehát ha mondjuk az alternatív fizetésfeldolgozó 5%-ot kér a tranzakciókból, akkor az nettó 6% nyereséget jelent a fejlesztők számára az eddigiekhez képest.

Akiket érdekel az új programban történő részvétel, itt tudják ezen szándékukat jelezni a Google felé.