A Google a múlt héten előzetes változatban elérhetővé tett egy olyan új fejlesztőkészletet, ami rendkívüli mértékben egyszerűsíti a programozók számára a több eszköz együttműködésén alapuló alkalmazások készítését a cég mobilos rendszerére. A Cross Device SDK leveszi az eszközök felfedezésével és az azok egymás kapcsolódásával terheket a fejlesztők válláról, és biztosítja, hogy utóbbiak a lényegre koncentrálhassanak.

Így lényegtelenné válik az, hogy az eszközök egymással pl. Bluetooth-on, Wi-Fi-n, vagy valamilyen ultraszéles rádiókapcsolaton át tartják a kapcsolatot, és a fejlesztőknek az eszközhozzáféréssel és a kapcsolatok létrehozásával összefüggő authentikációs és engedélyezi feladatokkal sem kell törődniük. Ehelyett az új SDK által biztosított API-kon keresztül ezen részletektől függetlenül építhetnek fel kétirányú kommunikációra alkalmas csatornákat az eszközök között, amin már kizárólag az általuk biztosított funkciók és élmény létrehozásához szükséges adatok küldéséről és fogadásról kell gondoskodniuk.

Az új SDK nagy előnye, hogy nem igényli az Android legújabb verzióinak használatát, sőt, egészen Android 8-ig visszamenőleg funkcióazonosan tud működni. Ez egyben azt is jelenti, hogy a régebbi verziókat használó, pl. autókba épített multimédiás rendszereken vagy beágyazott eszközökön futó Androidokon működő alkalmazások létrehozásához is ideális segítséget tud kínálni.

A többeszközös működés koncepciójáról és a Cross Device SDK-ról további információk innen elindulva olvashatók.