Az IEEE a hét elején közzétette szokásos, a programozási nyelveket rangsoroló listájának legújabb változatát. A szervezet az idei alkalommal több ponton is jelentős átalakításokat végzett utóbbin: egyrészt újraírta annak interaktív felületét, másrészt immár külön bontotta benne a TypeScriptet a JavaScripttől - a hivatalos indoklás szerint azért, mert szerintük most már elért olyan szintet előbbi elterjedtsége, hogy ez értelmessé vált.

Így a JavaScript, ami az elmúlt évek során öles (évente +10%-os) léptekkel haladt a lista csúcsa felé, és nagyon úgy nézett ki, hogy idénre dobogós helyezést is elér, idén igen durván visszaesett a rangsorban. Mi több, még a TypeScripttel együtt számolva is vesztett az IEEE által számolt népszerűségéből, de olyan mértékűt (mintegy -30%-ot), ami teljesen hiteltelenné teszi a végeredményt.

Az IEEE legfrisebb rangsora. A változások és pozíciók teljesen hiteltelenek a korábbi évek trendjeinek függvényében.Az IEEE legfrisebb rangsora. A változások és pozíciók teljesen hiteltelenek a korábbi évek trendjeinek függvényében.

Abban egyébként idén a Java is nagyon lecsúszott, szintén valószínűtlenül nagy mértékben (-22%), ami azonban semmi a PHP (-44%) és a Rust (-65%) pozícióvesztéséhez, amik egyértelművé teszik, hogy valami igen jelentős változás következett be a forrásokban, ami alapján a statisztika készül - bár az IEEE maga ilyet nem említ. A C, a C++ és a C# elmozdulásai ezzel szemben sokkal hihetőbbnek hatnak, a maguk 2-6%-ával - de annak tükrében, hogy az állások számában bekövetkezett változások ellentétes előjelűek az "IEEE" rangsor változásaival, szintén nehézzé teszi komolyan vételüket.

Ennél önellentmondásosabb már csak az, hogy az IEEE cikkében a -22%-ot eső Java-t "továbbra is népszerű"-ként emlegeti, a JavaScript népszerűséget pedig "az egyre komplexebbé váló weboldalak és böngészőn belüli eszközök" "felhajtó" hatásának tudja be. A lista egyetlen stabil és más statisztikák által is igazolt pontja így az marad, hogy azt továbbra is a Python vezeti.

Az IEEE legfrissebb - de a fentiek alapján mind abszolút értékeiben, mind trendek vonatkozásában teljesen haszálhatatlannak tűnő - statisztikáját ide kattintva lehet felfedezni.