A napokban új, nagy horderejű fejlesztést jelentett az idén már 52 éves programozási nyelv, az AWK idén 80 éves kitalálója. Brian Kerningham - akinek nevéhez Ken Thompsoné és Dennis Ritchie-é mellett a Unix kidolgozása (mi több elnevezése) is kötődik - ugyanis közölte, hogy elkészítette azt a módosítást, amivel a több mint fél évszázados nyelv végre alkalmassá válik a Unicode szövegek kezelésére is.

Utóbbinak azért is kiemelkedő jelentősége van, hiszen az AWK-t kifejezetten szöveges jellegű adathalmazok manipulálásra és feldolgozására fejlesztették ki anno - ennek ellenére eddig nem tudta a Unicode bővítéseket problémamentesen kezelni, hanem 8-bites karakterfolyamként kezelt minden szöveget. A mostani fejlesztés révén azonban végre ez a fájó hiányosság is megszűnik benne - feltéve, hogy sikerült az ehhez szükséges módosításokat a központi kódtárba felvinnie Kerninghannek.

Brian KerninghanBrian Kerninghan

A nyelv atyja ugyanis egyelőre csak egy pszeudo-commitot vitt fel az AWK kódtárába a GitHub-on, amiben csak előre jelezte a módosítások érkezését. Ennek oka az, hogy a 80 éves szakember elmondása szerint nem igazán mozog otthonosan a git verziókezelő működésében, és jelenleg többek között ez áll annak útjában, hogy a fejlesztések bekerüljenek a nyelv központi repo-jába is.

Az AWK egyébként, bár a végfelhasználók és a fejlesztők részéről is napjainkban már jellemzően igen ritkán, illetve közvetlenül egyáltalán nem kerül alkalmazásra, kulcsfontosságú minden Unix rendszerben, valamint IEEE POSIX környezetben is, amik máig megkövetelik jelenlétét parancssori eszköz formájában működésükhöz.