Az internetes szabványokat kidolgozó és felügyelő Internet Engineering Task Force (IETF) a napokban olyat tett, amire több mint 40 évig nem volt példa. A szervezet ugyanis frissítette az internet egyik legfontosabb alapprotokollját, a TCP-t leíró specifikációt, és számos fejlesztéssel bővítette ki azt.

A szóban forgó protokoll szabályait eddig a még 1981-ben kiadott RFC 793 dokumentum rögzítette, az új, bővített változatának leírása pedig az RFC 9293-ben található meg. Ez a korábbi változatba integrálja az annak kiadása óta kiadott pontosításokat, kiegészítéseket, illetve azóta kidolgozott fejlesztéseket, és egységes formába foglalja ezeket.

Így pl. a korábbi változathoz képest változik az az időtartam számításának módja, aminek lejártát követően a küldő feleknek újra kell küldeniük a még nem nyugtázott kommunikációs csomagokat, de új algoritmus kerül definiálásra a csomagtorlódások kezelésére is, amely helyzet kezelését ráadásul mostantól kötelezővé teszi a TCP/IP-vermek implementálói számára a dokumentum.

Ezen kívül immár biztonsági megfontolások is belekerültek az új specifikációba (amik az eredetiből még teljesen hiányoztak) - mint pl. az, ami a csomagok kezdeti sorozatszámának meghatározását úgy változtatja meg, hogy azt támadók nehezebben tudják kitalálni és ezáltal a kommunikációba beavatkozni, illetve annak elemeit meghamisítani.

Bár a TCP leváltására már több kísérlet is született, amik közül eddig az eredetileg a Google által kidolgozott, de a közelmúltban már hivatalos internetes szabvánnyá is vált QUIC a legsikeresebb, de előbbi egyelőre erősen tartja magát a legtöbb alkalmazási területen. Sőt, a mostani frissítésével és az esetleg jövőben hozzáadásra kerülő fejlesztésekkel még az sem elképzelhetetlen, hogy ismét attraktívvá fog válni akár utóbbival szemben is a különböző hálózati alkalmazásokban történő használathoz.