A jelek szerint a Rust programozási nyelv kezd elérkezni egy olyan kritikus ponthoz, ahol már minden szempontból komoly versenytársának tekinthető a C-nek, és más, nagyobb múltra visszatekinthető nyelveknek. Ennek legbiztosabb jele, hogy már nem csak legitim programok írására használják fel, de a jelek szerint a hackerek is felfedezték maguknak a feltörekvő új nyelvet.

A közelmúltban ugyanis több biztonsági cég is arról számolt be, hogy Rust-ban írt kártevőket azonosítottak a való világban. Először a Kaspersky számolt be egy új zsarolóvírus-családról, amihez a Mozilla nyelvét használták fel, de a napokban egy hackerfórumon is felbukkant egy olyan, adatlopó kémprogram forrása, amit szintén a Rust-ban írtak meg.

Fontos, hogy mindegyik kártevő esetében olyan programokról van szó, amiket nem csak hobbiból írtak meg valakik, hanem amivel komoly kibertámadási műveleteket hajtanak végre az erre szakosodott bűnözői csoportok. Tehát kvázi már a hackerek is érettnek érzik a Rust-ot arra, hogy azt kvázi "production" környezetben is felhasználják, méghozzá egy olyan iparban, ahol nem csak igen komoly pénzek, de potenciálisan a szerzők lebukása és börtönbe kerülése is kockán foroghat, ha a program esetleg nem működik megbízhatóan és helyesen.

Persze a Rust célja elsődlegesen nem a hackerek dolgának megkönnyítése, de az, hogy már ők is használják, jól jelzi elterjedtségének és hangsúlyosságát válásának mértékét a szakmán belül. A nyelv eddigi legnagyobb "skalpja" persze az, hogy hamarosan a Linux hivatalos, stabil változatában is felhasználásra kerül majd, ahol a távoli cél a kernel jelentős részeinek átírása lehet majd rá.