A Google a héten, egy Kanadában megrendezett C++-konferencián rántotta le a leplet legújabb programozási nyelvről. A Carbon-t a keresőóriás elmondása szerint a C++ utódjának - ezzel egyben nyilván leváltójának - szánja, hasonlóan ahhoz, ahogy a TypeScript a JavaScript, a Kotlin pedig a Java utódjának tekinthető.

Ugyanakkor az új programozási nyelv nem a C++-t bővíti ki - hasonlóan ahhoz, ahogy pl. a TypeScript teszi a JavaScripttel -, hanem az alapoktól gondolja újra legfontosabb elemeit és szerkezeteit. Bár a Google szerint azok, akik jól ismerik a C++-t, a Carbon-t is könnyen elsajátítják majd, a két nyelv szintaxisa nem csereszabatos egymással.

Ennek ellenére semmilyen problémát sem jelent a Carbon-ban és a C++-ban írt kódok együttműködése (méghozzá mindkét irányban), és a Google azt ígéri, hogy hamarosan kiad majd olyan eszközöket is, amik képesek lesznek a C++ kódok automatikusan Carbon forrásokká alakítására. Ezen kívül a Carbon fejlesztőkészlet maga is képes lesz a C++ kódok fordítására, így az utóbbi kódok közvetlenül is felhasználhatók lesznek majd a Carbon programokban.

A Google szerint ugyanakkor a Carbon-ban írt kódok is legalább olyan gyorsak lesznek, mint C++-os társaik, viszont nem szenvednek majd azok számos hátrányától. Ennek oka, hogy pl. a nyelv támogatja a pointerek használatát, de azokon aritmetikai műveletek nem végezhetők, vagy hogy nem engedi meg nem inicializált változók használatát. Ezen kívül egy speciális, hardened fordítási módot is támogat majd, amikben plusz ellenőrzések akadályozzák majd meg az összetettebb hibák felfedezetlenül maradását.

A Google azt mondja, hogy a távoli tervei között szerepel egy biztonságos Carbon alkészlet kidolgozása is, amivel szinte teljesen ki lehet majd zárni bizonyos fajta hibákat a kódokból, cserébe azért, hogy a felhasználók kezét jobban megköti majd a fordító azt illetően, hogy mit csinálhatnak és mit nem a programokban.

A Carbon-ról további információk itt olvashatók, maga a nyelv dokumentációja erre van.