A Microsoft a közelmúltban egy olyan projekt szponzorai közé szállt be, aminek támogatását a cég részéről a legtöbben nem is olyan régen még elképzelni sem tudták volna. A redmondi konszern ugyanis csatlakozott a Jakarta EE, azaz az egykori szépreményű Java EE örökségét tovább vivő nyílt forrású projekt mögötti munkacsoporthoz.

A Microsoft a lépéssel egy asztalhoz került a Red Hat, az Oracle és az IBM képviselőivel, akik szintén a projekt legnagyobb támogatóinak számítanak. Redmond részéről a lépés nyilvánvaló oka az, hogy - sok más, a cég által az elmúlt években támogatni kezdett nyílt forrású projekthez hasonlóan - a Jakarta EE is kedvelt eszköz, illetve platform a cég Azure felhőszolgáltatásának használói között, ami optimális működésének biztosítása így elsődleges érdeke a vállalatnak.

A Microsoft ezen kívül csatlakozott a MicroProfile munkacsoporthoz is, aminek célja a mikroszolgáltatás-alapú vállalati Java alkalmazások támogatása. A cég már régebb óta tagja a Java platform fejlődését meghatározó és irányító Java Community Process-nek (JCP) is, így a mostani lépései a Java platform fejlesztésében történő közreműködése kibővítéseként, illetve elmélyítéseként is értékelhetők.