A jól ismert nevek, mint a Unity és az Unreal mellé hamarosan egy újabb játékmotor csatlakozhat majd - legalábbis akkor, ha sikeres lesz az a projekt, aminek keretében Oroszország egy teljesen saját 3D-s játékmotort fejlesztene ki magának. Az Ukrajnát megtámadó ország ezzel szeretné csökkenteni függését ezen a téren is a nyugati technológiáktól, és felkészülni arra az esetre, ha esetleg további szankciók nyomán elvesztené a hozzáférést a korábban említett nevekhez.

A most kiszivárgott információk szerint az ügybe már májusban találkoztak az érintett iparágak és az orosz kormányzat képviselői, az irányvonal, valamint potenciálisan állami pénzek bevonása végett. Egy, az Unreal és a Unity szintjét megütő játékmotor kidolgozása ugyanis elképesztő összegeket emészthet fel, megtérülése önmagában pedig kérdéses lenne az orosz piacon belül.

A játékmotornál több kellene

Ugyanakkor szakértők szerint az oroszok legkisebb problémája lehet maga a játékmotor kidolgozása. Ugyanis a játékok létrehozásához ennél sokkal több: modellek, textúrák és animációk is szükségesek, amik jelentős részét szintén készen vagy félkészen árulják az említett nagy motorokhoz, és a játékokban gyakran ezeket vagy ezek módosított változatait használják fel azok fejlesztői. Egy ilyen átfogó ekoszisztéma nélkül azonban lehetetlen lenne belátható időn belül, gyakorlatilag nulláról felépíteni játékokat - pláne profitábilis módon - a játékfejlesztő cégeknek.

Ezen kívül problémát jelenthet az is, hogy az ilyen játékmotorok fejlesztéséhez általában elengedhetetlenek jó kapcsolatok a videókártyák gyártóival is, hiszen a motoroknak az ő termékeikkel párban dolgozva kell majd munkálkodniuk a játékok alatt. Az Nvidia és az AMD azonban valószínűleg nem dolgozna olyan szívesen együtt az oroszokkal - és plusz szankciók akár tételesen meg is tilthatják ezt számukra.

Nyilván saját, videóchipek kidolgozása megoldást jelenthetne a problémára, de ez maga is egy újabb óriásprojekt lenne, amit nem egyértelmű hogyan tudnának kivitelezni az oroszok, amikor még a saját modern processzorok gyártása is problémába ütközik jelenleg számukra.