A Microsoft szerdán .NET blogjában egy olyan új bővítését jelentette be platformfüggetlen keretrendszerének, aminek elsősorban a hibatűrőre tervezett, illetve potenciálisan nagy terhelés alatt álló alkalmazások készítői örülhetnek. Az új Rate Limiter API segítségével ugyanis ők a jövőben könnyen megóvhatnak majd tetszőleges erőforrásokat a túlterheléstől, illetve túlmerítéstől anélkül, hogy ehhez bonyolult logikával kellene bővíteniük programjaikat.

Ezen feladat legnagyobb részét ugyanis leveszi vállukról az új API, ami számos módszerrel képes az erőforrásokhoz történő hozzáférést, illetve azok használatát korlátozni. Így pl. ismeri az egyidejűségen alapuló korlátozás mellett a tokenvödör, a fix ablak, valamint a csúszó ablak koncepción alapuló limitálást is, amikkel hatékonyan lehet a legkülönbözőbb természetű erőforrások sajátosságaihoz illeszkedő korlátozásokat megvalósítani.

Az új API-t a webes alkalmazások mellett kommunikációs, backend, sőt, akár desktop jellegű programokban is lehet majd hasznosítani. A Rate Limiter API működéséről további részletek a Microsoft blogposztjában tudnak az érdeklődők olvasni.