A magyar kormány tegnap elfogadott javaslata a Kisadózó vállalkozások tételes adója (KATA) módosításáról arra fogja kényszeríteni az informatikusok legtöbbjét, hogy kilépjen a közkedvelt adózási formából. Ennek nyomán a fejlesztők, informatikai szakemberek újabb tömeges elvándorlása indulhat majd meg erről a munkaterületről, illetve az országból - véli az IVSZ, ami ezért egy új adónem bevezetését javasolja az ő számukra.

Új, modernebb adózási forma kellene

A szövetség a KATA szabályainak most elfogadott módosítását előkészítetlennek és az ország versenyképességeszempontjából károsnak tartja, ezért több módosítást is javasol ahhoz. Ezek egyike, hogy az új szabályok a jelenleg tervezett, már idén szeptemberi időpont helyett csak 2023. január 1-jén lépjenek életbe, valamint, hogy addig a kormányzat a digitális gazdaság szereplőivel egyeztetve egy új, egyszerűsített adónemet dolgozzon ki.

Modernebb, egyszerűbb adózási forma kellene a fejlesztőknek, informatikusoknakModernebb, egyszerűbb adózási forma kellene a fejlesztőknek, informatikusoknak

Az IVSZ szerint rendkívül fontos, hogy az adózási rendszer olyan módon kerüljön átalakításra, ami illeszkedik a hagyományos foglalkoztatási formák az elmúlt évtizedekben végbement fellazulásához, illetve az atipikus alkalmazási formák térnyeréséhez. Egy, a jelenleginél rugalmasabb, a modern munkakörökhöz jobban igazodó adózási rendszer a kormányzat fiskális bevételeinek növelésére irányuló jogos szándékát is elősegítené szeritük.

Az új adónemnek az IVSZ szerint a következő 5 alaptfeltételnek kellene megfelelnie:

  • egyszerű szabályok mentén stabil és kiszámítható,
  • alacsony belépési küszöb mellett támogatja az atipikus munkavégzést (részmunkaidő, digitális nomád),
  • adminisztrációja minden elemében digitalizált, átlátható és külső segítség nélkül is elvégezhető,
  • vélt adóelőnyökért nem ösztönöz fiktív gazdasági cselekményekre,
  • felfelé nyitott, így folyamatos átmenetet biztosít a komplexebb cégformák felé mind adminisztrációban, mint az összes adóteher változásában.
Tovább súlyosbodhat az informatikushiány

A szervezet szerint ez azért is fontos, mert informatikus mérnökökből és IT szakemberekből már jelenleg súlyos hiány van Magyarországon, és még a KATA módosítása előtt készült felmérések is azt mutatták, hogy két éven belül 26 ezer főre nőhet az erről a piacról hiányzó munkaerő száma. A problémát azonban a most elfogadott törvénymódosítás - az új adónem bevezetése nélkül - talán eszkalálhatja, és ennél sokkal súlyosabb hiány jelentkezhet majd az említett szakemberekből.

Ráadásul a jövőben a piacon maradó informatikusok is - ha a KATÁ-ról más adónemre áttérésre kényszerítik őket - csak drágábban tudják majd kínálni szolgáltatásaikat az egyébként is hagyományosan árérzékeny, és a digitalizáció terén súlyos lemaradásokkal küzdő magyar kkv-szektornak. Így egy rugalmasabb adónem hiánya jelentősen visszavetheti a magyar gazdaság gerincét alkotó kkv-k modernizációját, amely jelentős hatással bírhat a hazai versenyképességre is.