A webes szabványokat kidolgozó és publikáló World-Wide Web Consortium (W3C) a napokban egy alapvető, mérföldkőnek számító változást jelentett be működésében. Ennek értelmében a szervezet közhasznú non-profit alapítvánnyá alakul - ami egyben azt jelenti, hogy végre hivatalos formális struktúrát is kap.

A W3C ugyanis - bár nehéz elhinni - de az elmúlt közel három évtized során úgy működött, hogy sem céges, sem alapítványi struktúra nem állt mögötte. Ehelyett a saját megnevezésében "funkcionális" szervezetet képezett, aminek jogi keretét mindössze néhány, a világ legnagyobb kutatóegyetemei között létrejött együttműködési megállapodás adta meg.

A W3C szerint az új struktúra a korábbiaknál gördülékenyebb és gyorsabb működést tesz majd lehetővé számukra. A változásnak köszönhetően nem csak az együttműködő egyetemeken keresztül, hanem piaci kerek között is szerződtethetnek majd munkatársakat, a felelősségek pedig egyértelműbben deklaráltak, míg az irányítás fókuszáltabb lehet majd.

A W3C egyelőre nem közölte, hogy mikorra tervezi az átalakulás lezárását.

Az elmúlt években gyakorlattá vált, hogy a különböző programozási nyelvek és technológiák fejlesztését, illetve annak irányítását alapítványi formákba szervezik ki, de ezek lényege általában az azokat eredetileg létrehozó profitorientált cégektől történő függetlenedés volt, míg a W3C esetén most először fog történetében a szervezet formális struktúrát nyerni.