A GNU Compiler Collection (GCC) stabil változatába még idén bekerülhet egy új bővítés, ami lehetővé teszi majd a Rust nyelven készült kódok fordítását is azzal. A fejlesztésnek köszönhetően gyakorlatilag minden hardver- és szoftverplatformon használhatóvá válhat majd a szuperbiztonságos nyelv, illetve az abban készült kódok.

Az örvendetest fejleményt Philip Herron a Rust front-end fejlesztője jelentette be, aki már lassan két éve dolgozik az új nyelv integrációján. Elmondása szerint a GCC csomagba kerülő új fordító az előre láthatóan 2022 novemberére a Rust 1.40 verziójának szintjén lesz majd, a "borrow checker"-t leszámítva, amit ezen a ponton nem, csak valamikor 2023 elejére támogat majd.

A Rust fordító mindenképpen először "kísérleti" címkével ellátva kerül majd be a GCC-be, de ha már ott van, drasztikusan felgyorsulhat majd a legfontosabb bugok felfedezésének és kigyomlálásának üteme benne, ami nyilván a stabil állapotba léptetés előfeltétele. Ez legkorábban ugyanakkor vélhetően már csak GCC 13 megjelenését követően következhet majd be.