Közel hat évnyi fejlesztés után a héten új főverzió kiadását jelentették be a Vim szerkesztő készítői. Az elsősorban a *nix rendszerek megszállottjai között népszerű program 9.0-s verziójának legfontosabb fejlesztése egy új szkriptnyelv bevezetése, ami jelentősen egyszerűbben használható a korábbi verziók hasonló megoldásánál.

Bár a Vim9 szkriptnyelve alapvetően az előző verziók szkriptnyelvéből ered, számos ponton átalakítja azt a hatékonyabb működés és futás érdekében. Így például explicitté teszi a függvények deklarációját, ugyanakkor az értékhozzárendelő, a függvényhívó és a kifejezéskiértékelő műveletekethez immár nem igényli a let, a call és az eval kulcsszavak használat. Így a benne írt kódok sokkal jobban hasonlítanak a hagyományos programozási nyelvekben írt társaikra.

Egy másik változás, hogy immár lehetőség van bizonyos kódok megosztására más szkriptek felé, amikből pedig importálni lehet azokat - ami gyakorlatilag egy modulrendszer kezdetének megjelenését jelenti. Szintén változik a kommentek jelölése, ami a mondhatni szabványos # szimbólumot használja már immár a jelöléshez a korábbi dupla macskakarom helyett.

Mindezen változásoknak köszönhetően a készítők szerint a szkriptek futtatása 10x-100x gyorsabbá is válhat az új verzióban, ami persze az új fejlesztések mellett egy rakás korábbi hiba javítását is tartalmazza, és ami innen tölthető le, *nix-ok mellett Windows, MacOS, OS/2, de még Amiga és MS-DOS rendszerekre is.