Egy nappal az után, hogy a GitHub bejelentette: nyilvánosan elérhetővé tette Copilot nevű kódíró mesterséges intelligenciáját, az Amazon is egy saját, hasonló megoldást leplezett le. A CodeWhisperer - akárcsak a Microsoft megoldása - teljesen önállóan képes akár komplett rutinokat is megírni a programozó által adott rövid utasítások alapján.

A mesterséges intelligenciát az Amazon több milliárd kódsoron trenírozta, amik között saját kódjai mellett nyilvánosan elérhető kódbázisokat, sőt, fejlesztői fórumokon közzétett anyagokat is felhasznált. A rendszer jelenlegi három különböző nyelven tud besegíteni a fejlesztőknek, amik a Java, a JavaScript és a Python - a fejlesztői környezetek vonatkozásában azonban igen szabad kezet ad nekik.

A CodeWhisperer egy rövid szöveges leírás alapján magától megírja a fejlesztő helyett az adott funkciót megvalósító függvénytA CodeWhisperer egy rövid szöveges leírás alapján magától megírja a fejlesztő helyett az adott funkciót megvalósító függvényt

Ezek közül ugyanis a Visual Studio Code-ba éppen úgy be tud épülni, mint a Intellij IDEA-ra épülő megoldásokba, de a PyCharm, a WebStorm és persze az Amazon saját AWS Cloud 9 környezete is ott van a támogatott IDE-k között.

Az Amazon megjegyzi, hogy a CodeWhisperer orvosol egy, a Copilot-használók számára potenciálisan komoly problémát is. Az Amazon megoldása ugyanis az olyan esetekben, amikor olyan kódot generál, ami meglehetősen közel van valamelyik, már általa ismert kódhoz, amin trenírozták, megjeleníti utóbbi licencét is a végeredmény mellett.

Így a fejlesztők eldönthetik, hogy beépítik az adott kódot programjukba - ami így potenciálisan bizonyos licencmegszorításokkal fog majd rendelkezni -, vagy inkább kérnek, esetleg maguk írnak egy másik változatot, ami nem érkezik ezekkel a kötöttségekkel.

A CodeWhisperer egyelőre csak előzetes változatban, az Amazon által kiválasztott fejlesztők számára érhető el. Aki szeretne tesztelésére jelentkezi, az itt tudja ezt megtenni.