Japánban jövő héten immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a RoboCup nevű nemzetközi robotikai rendezvény. A Japán legdélebbi szigetén Fukuoka városában megrendezésre kerülő konferencián ez alkalommal többek között futballban és összemérik képességeiket a robotok. A robotikai futball-kupára idáig hat ország 12 csapata jelezte részvételi szándékát, és a Honda humanoid robotja, Asimo is képességei bemutatására készül.


Honda Asimo
A konferencia elsődleges célja a robotika és az ahhoz kapcsolódó technológiák, mint például a mesterséges intelligencia népszerűsítése. A rendezők reményei szerint a robotok kulcsfontosságú szerephez jutnak majd az emberek életében, amelynek olyan hétköznapi eszközei és szereplői lesznek, mint amilyen manapság a számítógépek. E mellett természetesen a konferencia egyben lehetőséget ad a robotikában tevékeny fejlesztők számára is, hogy bemutassák legújabb eredményeiket és ötleteteik, valamint azokat megvitassák a szakma más képviselőivel is.

A


A RoboCup 2002
hivatalos plakátja
RoboCup kupán a robotok méretük és képességeik alapján több ligába osztva versenyeznek egymással. Tekintve, hogy ez az első RoboCup ahol futball-robotok is bemutatkoznak, a most nevezett robotok alacsony száma egyelőre még nem teszi lehetővé igazi 11 játékosból álló csapatok részvételével igazi futball-meccsek játszását. A versenyző robotok így inkább olyan ügyességi feladatok révén fogják összemérni képességeiket, mint a járás vagy a büntetőlövések. Ezen túl meghirdetése kerül egy "freestyle" szám is, ahol a nevezettek tetszőleges módon mutathatják be képességeiket. A versenyben történő részvétel előfeltétele, hogy a robotok legalább 1 percig képesek legyenek önállóan egyetlen lábon megállni.

A robotok részévtelével megrendezésre kerülő futball kupa ötlete egyébként már jóval az első RoboCup kupa megrendezése előtt, 1993-ban felmerült, de végül is csak idén kerül majd sor rá első alkalommal a világon. A rendezők végső célja 2050-re egy olyan kizárólag teljesen önműködő humanoid robotokból álló csapat felállítása, amely képes lesz győzni az emberi világbajnok futball csapat ellen.

A számos multinacionális cég és a japán kormány által is támogatott rendezvényre mintegy ezer szakmabeli, és tízszer ennyi érdeklődő látogatót várnak. A nevezett robotok legtöbbje egyelőre a konferenciának helyt adó Japánból származik, de a rendezők reményei szerint jövőre már sokkal több külföldit is üdvözölhetnek a nevezők között.