A DirectX 8.1 kompatibilis Radeon 9000 és 9000 Pro a 8500-as sorozatnál jóval magasabb integráltsági fok mellett készül, és így olcsóbb nagyteljesítményű grafikus megoldást fog kínálni az asztali gépek felhasználói számára. A chipek mindegyikében négy párhuzamos feldolgozósor, a programozható SMARTSHADER nevű pixel és vertex-shader, valamint az ATI új FULLSTREAM technológiája gondoskodik a villámgyors sebességről. A két 400 MHz-es RAMDAC és egy 165 MHz-es TDMS áramkörrel, valamint TV-kimenettel is ellátott, 64 MB memóriával szerelt RADEON 9000 Pro grafikus kártyát máris árusítja az ATI, 150 dolláros áron.


ATI Radeon 9000 - az olcsó

A cég csúcstermékét képező teljes DirectX 9 és AGP 8x támogatással rendelkező Radeon 9700 szabadon programozható lebegőpontos architektúrára épül, ami az ATI szerint teljesen új érát nyit a grafikus lapkák történetében. "A Radeon 9700 lebegőpontos architektúrája a legradikálisabb változást jelenti a számítógépes grafikában a textúrák 1990-es bevezetése óta", mondta Dr. Jon Peddie, egy grafikus és multimédiás elemzőcég vezetője. "A Radeon 9700 rendelkezik azzal a különleges képességgel, hogy a fizikai egyenletek futtatása révén tökéletesen pontos vizuális élményt nyújt, szemben a közelítő megoldásokat alkalmazó multi-textúrázáshoz hasonló technikákkal."


ATI Radeon 9700 - a csúcskategóriás

A nyolc párhuzamos feldolgozósorral működő és másodpercenként több, mint 2 milliárd pixel leképezésére képes lapka köré épülő, 128 MB-os DDR memóriával szerelt, DVI-I, VGA és TV kimenettel is rendelkező ATI RADEON 9700 kártya előre láthatólag augusztustól lesz kapható, 400 dolláros áron.


Egy az új Radeon demóképek közül