A múlt héten kirobbant MP3-botránynak máris megvan az első hivatalos "áldozata". A Sun ugyanis nem sokkal az ügy kipattanása után "licensz-okokból" átmenetileg megszüntette weboldalán a Java platformokat multimédiás képességekkel felruházó Java Media Framework letölthetőségét. Időközben kiderült, hogy mi volt a szüneteltetés oka: a Sun a weboldalán közzétett információk szerint eltávolította az MP3 támogatást a fejlesztőcsomagból. Ez azt jelenti, hogy a csomaggal a jövőben nem lehet majd MP3 állományokat visszajátszani - kivéve ha a futtató platform rendelkezik beépített dekóderrel ehhez - , és e helyett a saját JMF formátuma támogatására fog visszatérni.

Mint arról a hét közepén elsőként beszámoltunk olvasóinknak, az MP3 formátummal kapcsolatos szabadalmakat birtokló Thomson és Frauenhofer Intézet közzétette legújabb jogdíj-listáját a témával kapcsolatos információkat tartalmazó mp3licensing.com oldalon. Az új oldal 0.75 dolláros licensz-díjat követelt meg minden MP3 lejátszásra alkalmas szoftver után, és hiányzott róla az apró kiegészítő mondat, ami a korábbi oldalakon megtalálható volt, és amely arról tájékoztatott, hogy a jogtulajdonosok "nem várják el" a jogdíjak megfizetését az ingyenes lejátszók után.

Természetesen a botrány azonnal kirobbant, és mindenki temetni kezdte az MP3-et, lévén, hogy a nyílt forrású illetve ingyenes szoftvereken dolgozó projektek nyilvánvalóan nem lennének képesek ezt - az amúgy a kereskedelmi szoftverek és termékek esetében elenyésző - összeget kifizetni. A Thomson ugya néhány napra rá cáfolta a díjpolitika változását és "elírásnak" minősítette az esetet, valójában az ominózus, korábban jelenlévő mondat a mai napig nem került vissza az oldalra. Ráadásul egy ilyen weboldalon keresztül történő policy-megfogalmazás nem kötelezi semmire sem a jogtulajdonosokat, így a megrendült bizalom azóta sem állt helyre az MP3-ban.

A Sun mostani akciója csak erősíti a folyamatot, és úgy látszik a tömegek végre valóban kezdenek alternatív megoldások, mint például az Ogg Vorbis felé érdeklődni. Utóbbi egy teljesen nyílt, szabadalmaktól mentes audio-tömörítés formátum, amelyet alkotóik kifejezetten az olyan szabadalmakkal védett formátumok, min például amilyen az MP3 is, kiváltására hoztak létre. Az Ogg Vorbis ráadásul azonos minőség mellett mintegy fele akkor állományt produkál, mint a jelenleg még népszerű MP3.

Szakértők szerint egyébként a Thomson szándékosan változtatta meg a licenszfeltételeket, többek között azért, hogy az illegális másolást beépített digitális jogkezelő (DRM) támogatása révén sikeresen akadályozó MP3pro formátum felé terelje.

Az Ogg Vorbis készítői egyébként az eset kapcsán egy a Thomson-hoz intézett nyílt levelet tettek közzé weboldalukon, amelyben megköszönik a jogtulajdonos hathatós - ám nem feltétlenül szándékos - támagatását nyílt médiaformátumuk terjesztésének elősegítésésben.

A szintén szabadalmakkal védett, a video-tömörítés terén a jelenlegi csúcstechnológiát képviselő MPEG-4 formátum egyébként hamarosan hasonló sorsra juthat mint az MP3. Az Ogg Vorbis készítői ugyanis máris bejelentették, hogy jövő nyáron egy a Vorbis-hoz hasonló, szabadalmaktól mentes, nyílt video-tömörítési formátumot fognak közzétenni, amely lesöpri majd az MPEG-4-et a színről.