A Microsoft a héten megrendezett BUILD konferencián jó hírrel jelentkezett azon fejlesztők számára, akik nem a cég valamelyik modern programozási felületét, hanem a régebbi, Win32-es API-t használják azok írására. Mostantól ugyanis ők is feltölthetik és árulhatják programjaikat a cég online alkalmazásboltjában, a Microsoft Store-ban (régebben: Windows Store-ban).

Redmond ugyan már tavaly elkezdte a Microsoft Store megnyitását a Win32-es alkalmazások előtt, de eddig egy várakozási listát üzemeltetett, és csak azok kerülhettek be ténylegesen a kínálatba, akik éppen sorra kerültek ebben. A héten bejelentettek értelmében azonban ez a lista most megszűnik, és immár bárki éppen úgy feltöltheti Win32-es programját is az alkalmazásboltba, mint ha az az új UWP, PWA vagy MSIX technológiára épülne.

Így mostantól a hagyományos C++-ban, sőt, Electronnal, Flutterrel, Qt-val vagy akár Rusttal és más, natív kódokat generáló, Win32-es API-t használó eszközökkel készült szoftvereket is lehet árulni.

Ezzel együtt egyébként a Microsoft egy másik változást, illetve fejlesztést is közölt. Ezek szerint az alkalmazások beküldését, illetve frissítését a Microsoft Store-ba a jövőben már nem csak "kézzel", hanem automatikusan is el tudják majd végezni a GitHub Action, illetve az erre szolgáló REST API-n keresztül - így szervesen beépíthetik kiadási folyamatukba azt.