A Microsoft a héten lezajlott BUILD konferenciáján bejelentette, hogy végre elkészült MAUI nevű UI keretrendszere első stabil kiadásával. Az új Multi-platform App UI végre beteljesíti az immár egységes .NET platform azon ígéretét a grafikus alkalmazások vonatkozásában is, hogy egyetlen kódbázisból teszi lehetővé számos különböző platformon futni képes programok írását a fejlesztők számára.

A MAUI esetében ez a Windows mellett a macOS-t, sőt, az Androidot és az iOS-t is magában foglalja, amik mindegyikén képes a segítségével felépített grafikus felület működni. A .NET már eddig is támogatta ezen platformok mindegyikét és lehetővé tette programok írását azokra közös kódokból, de ez csak backend jellegű, illetve konzolos típusú szoftverek esetén volt biztosított, hiszen a grafikus felülethez korábban eltérő könyvtárakat kellett alkalmazni minden platformhoz.

A MAUI-val közös kódból lehet szinte az összes elterjedt OS-en és eszközformátumon működni képes grafikus programokat építeniA MAUI-val közös kódból lehet szinte az összes elterjedt OS-en és eszközformátumon működni képes grafikus programokat építeni

A MAUI-val azonban végre grafikus felülettel rendelkező programok esetében is azok kódjának gyakorlatilag egésze hordozhatóvá válik minden támogatott platform között, ami óriási könnyebbséget jelent a fejlesztők számára - ráadásul a felhasználók felé is egységes élményt garantál. A vezérlők ugyanakkor minden platformon illeszkednek azok natív közegébe, hiszen valójában az ott honos könyvtárakat használják fel működésükhöz - ami egyben szoros integrációt is biztosít az egyes platformok más szolgáltatásaival és programjaival is.

A MAUI már alapból is vezérlők széles skláját kínálja a fejlesztők részéreA MAUI már alapból is vezérlők széles skláját kínálja a fejlesztők részére

A MAUI jelenleg 40 különböző vezérlőt bocsát a fejlesztők rendelkezésére, amik között a magától értetődő gombok, listák, választódobozok és beviteli mezők mellett adatok rendezett megjelenítésére alkalmasak, valamint a vezérlők elrendezését szabályozni képesek is vannak. Ezek mindegyike úgy került kialakításra, hogy képes legyen alkalmazkodni a jelentősen eltérő sajátosságokkal rendelkező képernyőkhöz is, ugyanakkor már alapból is működőképesek és jó felhasználói élmény biztosítanak - így a fejlesztőknek nem kell stilizálásukkal babrálnia a használható végeredmény eléréséhez.

Ezen kívül a MAUI egységes hozzáférést biztosít a platformok a felhasználói felülettel összefüggő olyan szolgáltatásaihoz is, mint az értesítések és az alkalmazásműveletek, ezáltal még jobban egyszerűsítve a fejlesztők dolgát ezek kihasználásához. Végül pedig támogatja a Blazor vezérlők és kódok felhasználását is, ami azt jelenti, hogy az utóbbi alapján korábban írt webes alkalmazások, komponensek és kódok is egyszerűen natív alkalmazásokba csomagolhatók segítségével.

A most 1.0-s kiadáshoz érkezett MAUI-ról további részleteket az érdeklődők itt olvashatnak. A Microsoft azt mondja, hogy a keretrendszert a .NET-tel együtt havonta fogja frissíteni, másfél évente pedig új verziót fog kiadni belőle, amik újabb fejlesztésekkel fogják a könyvtárat kiegészíteni.