A webes szabványokat kidolgozó és karbantartó W3C a hét elején elérhetővé tette a WebAssembly specifikáció következő verziójának első nyilvános vázlatát. Az eredetileg natív környezetekbe készült kódok a böngészőkben, de immár tetszőleges másik platformon történő futtatását lehetővé tenni hivatott specifikáció 2.0-s verziója számos fejlesztést tartalmaz az elsőhöz képest, és néhány további fontosat is kilátásba helyez.

A már kidolgozott bővítések közül a legfontosabbak, hogy a jövőben a függvények több különböző típusú értéket is visszaadhatnak majd, valamint, hogy lehetséges lesz a lebegőpontos számok egész értékekké történő konvertálása olyan módon is, hogy az semmiképpen se tudjon hibát okozni. Ezen kívül az új verzióban tömegesen is végre lehet majd hajtatni egymástól független másoló jellegű memóriaműveleteket, és többfajta új referenciatípus is bevezetésre került benne.

Szintén újdonság a 64-bites BigInt típusok támogatásának integrálása a specifikációba, ahogy az integerek nagyobb tárolási hosszra (pl. 8-bitesről 32-bitesre) történő kiterjesztésének lehetősége is. A változtatható, modulok között megosztható globális változók, valamint a 128-bites SIMD műveletek szintén helyet kaptak az új verzióban.

Ugyanakkor nem képezik még részét, de a későbbiekben hozzáadásra kerülhetnek majd a több különböző memóriaterület használatának lehetősége, az integrált kivételkezelés, valamint az akár 64-biten is címezhető memóriák kezelésének képessége is - több egyéb fejlesztés mellett.