A Wasmer fejlesztői a hét elején új verziót jelentettek be általános célú, böngészőn kívül is működni képes WebAssembly futtatókörnyezetükből. Az új Wasmer 2.2 érkezésének a készítők szerint elsősorban Web3 és a blokklánc technológiákkal dolgozó fejlesztők örülhetnek, mert ők a frissen átdolgozott Singlepass fordítónak köszönhetően jelentősen magasabb teljesítményt csikarhatnak ki a platformból, mint eddig.

A fejlesztőcsapat azt állítja, hogy az új verzió a mérések szerint mintegy 25-90% közötti gyorsulást hozhat a futási sebességben. Az elérhető javulás ugyanakkor erősen függeni látszik attól, hogy a kódok x86-os, x64-es vagy az Apple M1 családjába tartozó processzorokon kerülnek majd futtatásra, amik közül utóbbi natív támogatásának megjelenése szintén újdonság a most kiadott verzióban.

A fejlesztők elismerik, hogy a Singlepass-szal fordított programok teljesítménye továbbra is elmaradhat a végrehajtási teljesítmény vonatkozásában egyes más fordítókkal elérhetőhöz képest, de cserébe a compiler megjósolható, lineáris fordítási sebességet kínál. Ez azért fontos, mert bár az LLVM-mel és a Cranelifttel több is kicsikarható lehet a kódokból, de mivel azok számos optimalizálást hajtanak végre annak érdekében, hogy a lehető legnagyobb teljesítményt hozzák ki, sebezhetők lesznek az ún. "JIT-bombákkal" szemben, amik egyik pillanatról a másikra drámai mértékben belassíthatják a programokat.

Ezzel szemben a Singlepass esetében nem érheti negatív meglepetés a fejlesztőket, mert a fordítási idők lineárisan nőnek a kódbázissal, és nem "robbanhatnak" hirtelen fel, ha utóbbi komplexitása túllép egy bizonyos szintet. Erről további információk és a Wasmer 2.2 fejlesztéseinek részletes listája itt olvasható.