A brit DeepMind a hét közepén jelentette be, hogy sikerült létrehoznia egy olyan, programok fejlesztésére alkalmas mesterséges intelligenciát, ami jobban képes programozni, mint az emberi fejlesztők nagy része. A Google által még 2014-ben felvásárolt cég AI-ja, a AlphaCode annyira jól teszi a dolgát, hogy a programozási versenyeken a legjobb 54% között végzett - tehát jobb kódot írt, mint az ezeken résztvevő humán programozók 46%-a.

A DeepMind az eredmények eléréséhez a Codeforces nevű, népszerű platformot használta fel, ami rendszeresen ad otthont programozási versenyeknek. Ezekre jellemzően világszerte fejlesztők tízezrei neveznek be, hogy összemérjék tudásukat másokéval - és ezek közé kapcsolódott be a Google testvércégének mesterséges intelligenciája is.

A feladatkiírás a versenyben, és a program, amit az AlphaCode írt a megoldására (kép: DeepMind)A feladatkiírás a versenyben, és a program, amit az AlphaCode írt a megoldására (kép: DeepMind)

Az AlphaCode-nak a versenyfeladatok megoldása során először a természetes nyelven (ti. angolul) megfogalmazott feladatkiírást kellett megértenie, majd arra a kritikus gondolkodás, valamint persze logika és az algoritmizálás szabályait alkalmazva hozta létre a megoldást képező kódokat. Az eredmények, és az hogy a mesterséges intelligencia egy ígéretes emberi fejlesztő teljesítményét tudta nyújtani a versenyben, még a Codeforces alapítóját is meglepték.

Az AlphaCode működéséről és az elért eredményekről további részleteket az érdeklődők itt tudnak olvasni.