A Microsoft a héten egy komoly fejlesztést jelentett be Visual Studio keretrendszere legújabb verziójának működésével kapcsolatban, ami még gyorsabbá és hatékonyabbá teheti majd a munkát azzal. A cég szerint ugyanis az IDE legfrissebb kiadásában olyan sebessé tették a kódkeresés, hogy gyakorlatilag nem kell majd észlelhető mennyiségű időt várni arra az esetek legnagyobb százalékában.

Az erről szóló poszt megjegyzi, hogy a "Find in Files" az esetek 95%-ában már eleve kétszer gyorsabb volt a Visual Studio 2022-ben, mint a Visual Studio 2019-ben, de az IDE legújabb frissítése erre rárak még egy lapáttal. A Visual Studio 2022 17.1 Preview 3 ugyanis a keresések 95%-a már 1 másodperc körüli idő alatt fut le, ami gyakorlatilag azonnali, és még az eddiginél is 3x gyorsabb eredményszolgáltatást jelent.

A kódkeresési sebességek alakulása a Visual Studio különböző verzióibanA kódkeresési sebességek alakulása a Visual Studio különböző verzióiban

Mindez az új indexelési funkciónak köszönhető, ami előre feldolgozza a forrásfájlokat a háttérben annak érdekében, hogy a kereséseket bennük később gyorsabban tudja végrehajtani. Az indexelés a többi művelethez képest alacsonyabb prioritással - és mellesleg egy külön processzben - fut, így nem lassítja be az IDE-t működés közben.

Az újítás egyelőre csak a Visual Studio 2022 előzetes változatában érhető el, amit innen lehet letölteni.