Az Apple a héten megdöbbentő - egyben nyilvánvalóan igen megtévesztő - adatot hozott nyilvánosságra iPhone telefonjához és más kütyüjeihez kapcsolódó App Store alkalmazásboltjával kapcsolatban. Ezek szerint az ebben app-okat publikáló fejlesztők a tavalyi évben közel 60 milliárd dollár, azaz, mintegy 19 ezer milliárd forintnak megfelelő bevételre tettek szert.

A vállalat szerint ugyanis mostanra összesen 260 milliárdra nőtt az App Store 2008-as bevezetése óta a fejlesztők részére kifizetett összes pénz mennyisége - amely összeg 60 milliárddal több, mint a tavaly ugyanilyenkor közölt 200 milliárdos kumulált összeg. Bár ez alapvetően soknak tűnhet, mivel az App Store-ban több mint 2.2 millió alkalmazás található meg jelenleg, ez azt jelenti, hogy egy-egy program átlagosan csak 2700 dollárnyi bevételt hozott egész évben készítőinek.

Ennél is nagyobb baj persze, hogy a bevételek eloszlása nyilvánvalóan nem egyenletes, és a legtöbb app a valóságban ennél sokkal kevesebb pénzt termel, míg az igazán nagy pénzeket csak pár sikerjáték hozza be alkotóinak. Ráadásul Apple az összegbe a programokért fizetett pénzek mellett az alkalmazáson belüli szolgáltatások és kiegészítések utáni költéseket is beleszámolja, amik még tovább torzítják a képet.