Bár a fejlesztők egy része már a koronavírus-járvány kitörése előtt is részben távmunkában dolgozott munkahelyére, a pandémia szinte mindegyiküket otthoni munkára kényszerítette. Legtöbbjük azonban akkor sem számít változásra ezen a téren és arra, hogy vissza kell térnie az irodába dolgozni, ha és amikor a járvány véget ér majd.

Többek között ez derül ki a Microsoft GitHub szolgáltatásának a napokban publikált új fejlesztői felméréséből, amiben több mint 12.000 programozót kérdeztek meg különböző dolgokról - köztük a munkavégzéssel kapcsolatosakról is. Ebből kiderül, hogy míg a járvány előtt 41%-uk dolgozott főként a céges irodában, azzal, hogy a vírusfenyegetés elmúlása után ismét oda kell majd visszatérnie napi 8 órára, már csak alig kicsit több, mint 10%-uk számol.

A fejlesztők többsége nem számol azzal, hogy vissza kell majd térnie az irodai munkához a nap nagy részébenA fejlesztők többsége nem számol azzal, hogy vissza kell majd térnie az irodai munkához a nap nagy részében

Ehelyett közel felük arra számít, hogy hibrid módon - tehát részben otthon, részben az irodában - kell majd dolgozniuk, több mint egy harmaduk pedig a teljesen otthonról történő távmunka fennmaradásával számol. Ezek az eredmények főleg annak tükrében érdekesek, hogy a járvány kitörése előtt csak közel negyedük-negyedük dolgozott ugyanilyen módon, részben vagy teljesen távol a vállalati székhelytől.

A felmérésben természetesen megkérdezték a fejlesztőket az általuk használt nyelvekről is, amik terén az elmúlt egy évben nem történt érdemi változás. Legnépszerűbbnek így továbbra is a JavaScript számít, amit a Python, a Java, valamint a TypeScript követnek. A C#, a PHP és a C++ csak ezek után jönnek a listában, ahol a C-t idén már a Shell is beelőzte a rangsorban.

A GitHub Octoverse jelentését további részletekkel az érdeklődők itt tudják elolvasni.

Te jelenleg teljesen távmunkában dolgozol? És szerinted neked vissza kell majd menned az irodába dolgoznod a járvány után? Írd meg válaszaidat kommentben a cikk alatt!