A Microsoft a hét közepén bejelentette, hogy egy előzetes kiadásban kipróbálhatóvá tette Visual Studio Code környezete böngészőben futó változatát. A cég által még a nyár végén beharangozott IDE előnye, hogy szinte bármilyen eszközről használható, ehhez pedig sem letölteni, sem telepíteni nem kell arra semmit - így pl. egy iPad-ról vagy egy teljesen lekorlátozott asztali gépről is el lehet érni azt.

A webes Visual Studio Code szinte minden funkcióval rendelkezik, amivel helyben futó társa, és a modern böngészőkben, amik támogatják a File System API-t is, képes a helyi fájlok elérésére és szerkesztésére is. Az egyetlen különbség, hogy bár tetszőleges nyelvű programok szerkeszthetők vele, de natív binárisokat nem tud fordítani, futtatni és nyomkövetni sem, hiszen ez a böngészőkből biztonsági okokból nem lehetséges.

A Visual Studio Code böngészőben változata pontosan úgy működik, mint helyben futó, asztali kiadásaA Visual Studio Code böngészőben változata pontosan úgy működik, mint helyben futó, asztali kiadása

Ugyanakkor kliens oldalon futó webes alkalmazások esetében ezek a korlátok nem élnek, és azok pontosan ugyanúgy fejleszthetők vele, mint az eredetivel is, sőt, a projektek és a munkaterületek hordozhatók a helyben futó Visual Studio Code és a böngészőben működő között, és a legtöbb VS Code bővítmény is használható a webes környezetben is.

A böngészőben futó Visual Studio Code előzetesét az érdeklődők itt tudják kipróbálni.