Bár a Microsoft már fél évvel ezelőtt bejelentette Visual Studio keretrendszere következő verzióját, mindeddig a cég csak előzetes változatokat adott ki az univerzális fejlesztői környezetből. A hét közepén azonban végre a konszern elárulta, hogy mikor fogja kiadni a program végleges változatát is.

Ezek szerint a Visual Studio 2022 november 8-án fog általánosan elérhetővé válni, egy nagyszabású, interneten közvetített kiadási esemény keretében. Ugyanakkor az IDE éles környezetben történő használatát már most el lehet kezdeni, mivel a szoftver kiadásra jelölt változata egy ún. go-live licenccel érkezik, ami ezt is megengedi a fejlesztők számára.

Mint már korábban megírtuk: a Visual Studio 2022 legfontosabb újítása az, hogy végre megválik sok éve hurcolt és egyre terhesebbé váló 32-bites örökségétől, és teljesen 64-bites alkalmazást képez. Ennek megfelelően az új fejlesztői környezet akár több ezer projektből és több százezer forrásfájlból álló megoldást is gond nélkül nyitva tud tartani.

Ezen kívül az IDE egy új, kifejezetten kódolásra tervezett betűkészlettel, a Cascadia Code-dal érkezik, és támogatja a .NET legújabb, 6-os verziójának használatát is. A Live Share funkció révén a szoftver egyszerűsíti a fejlesztői csapatok valós időben történő együtt dolgozását is.