Az Oracle kedden jelentette be, hogy elérhetővé tette Java platformja legújabb verziójának végleges kiadását. Az új Java 17 a platform új hosszan támogatott kiadását képezi, ami azt jelenti, hogy az erre épülő programokat még legalább 8 évig, 2029 őszéig biztosan lehet majd használni.

Ezen kívül az új verzió az Oracle szerint több ezer a teljesítményt, a stabilitást és biztonsági javítást is tartalmaz. Ezen kívül az előző hosszan támogatott verzióhoz, a Java 11-hez képest 70 darab JEP-ben megfogalmazott bővítést is tartalmaz - amik jelentős része ugyanakkor a köztes, nem-LTS verziókban már bemutatkozott.

Így a tényleges változások listája csak alig haladja meg kicsivel a tucatnyit, ha pedig ezek közül leszámítjuk a nem fejlesztésként megjelenő, hanem megszűnő dolgokat, akkor ez is mindjárt feleződik. Ezek között ott van egy továbbfejlesztett véletlenszám-generátor, a mintaillesztés a switch szerkezetben (egyelőre csak előzetes változatban), valamint a lepecsételt osztályok támogatása, de újdonság a Java-n kívüli memóriaterületek és kódok elérését lehetővé tevő, valamint a vektorszámításokat meggyorsító API is.

A Java 17 fejlesztéseiről részletesen itt lehet olvasni, letöltés innen.