Bár a JavaScript már jó ideje első helyen szerepel szinte minden, a programozási nyelvek aktuális népszerűségét mérni próbáló statisztikában, ez alól egy jelentős kivétel van. A villamos és elektronikai mérnökök nemzetközi intézetének (IEEE) állítólag szakmai szempontok szerint súlyozott rangsorában ugyanis a Python, a Java és a C/C++ keményen tartja magát - illetve tartotta eddig.

Az intézet ugyanis a héten közzétette rangsorának legújabb frissítését, amiben szinte minden változatlan a korábbiakhoz képest a lista élén, egy dolgot kivéve. Ez pedig az, hogy végre itt is igen durván elkezdett kilőni a JavaScript a dobogó éle felé, egyetlen év alatt közel 9 százalékpontot javítva pozícióján, miközben társai az élén maximum pár tizedet ingadoztak.

Az IEEE egyesített nyelvi rangsorának legfrissebb eredményeiAz IEEE egyesített nyelvi rangsorának legfrissebb eredményei

Az IEEE listáján ennek ellenére első helyen továbbra is a Python szerepel, amit a Java, a C és a C++ követnek. Ugyanakkor utóbbiakat a növekedés következtében immár igen erősen megközelítette mostanra a JavaScript, ami - ha a trendek folytatódnak - jövőre már be is előzheti talán mindkettőt a rangsorban.

Bár a C# szintén némi növekedést produkált a lista szerint az elmúlt egy évben, immár jelentősen lemarad a JavaScript mögött, ahogy társa, a Swift is, az R-rel és a Go-val együtt. Utóbbiak egyébként szintén javítottak eredményeiken az IEEE szerint, de ennek ellenére nőtt a távolság köztük és a JavaScript között, ami jól szemlélteti, hogy mennyire erősen is lódult meg utóbbi végre a magát szakmai szempontok szerint súlyozottnak nevező listában is.

Az IEEE rangsorának legújabb frissítését az érdeklődők itt fedezhetik fel, a szokás szerint interaktív módon - ugyanis a rangsort alkalmazási területek szerint is lehet szűrni.