Nem kicsit ellentmondásos állítással állt elő a napokban egy brit egyetemi tanár a programozás témájával kapcsolatban az ACM oldalain. Brett A. Becker, a Dublini Egyetem kutatója ugyanis dolgozatában azt állítja, hogy az elterjedt állítás, ami szerint a programozás nehéz lenne, nem igaz - vagy legalábbis semmi bizonyítékunk sincs ennek alátámasztására.

Becker szerint ez valójában csak egy mítosz, ami számos különböző módon ölt formát. Így például rengetegen hiszik, hogy a programozás képessége nem tanulható úgy, mint más képességek, hanem az emberek génjeiben van, és aki nem született annak, abból soha nem lehet jó programozó, csak azokból, akik rendelkeznek a megfelelő "zseni génnel".

Hasonló példa a "10x programozó" koncepciója is, ami szerint az igazán jó programozók akár 10x olyan produktívak is lehetnek, mint társaik - ami szintén azt sugallja, hogy a programozás nehéz, és csak igen kevesek lehetnek nagyon jók benne még maguk a programozók között is.

A filmekben szintén él a sztereotípia, ami szerint a "hacker" stílusú programozó a képernyőn átfutó 0-kból és 1-esekből mindent ki tud olvasni, és olyan, szinte természetfeletti képességek birtokában van, amit a hétköznapi halandók képtelenek akár csak felületesen és nagyvonalakban is megérteni.

Becker szerint ugyanakkor számos példa cáfolja ezek a sztereotípiákat, és azt, hogy a programozás nehéz lenne vagy különleges géneket, képességeket igényelne. Példaként a blokk-alapú vizuális programozási nyelveket említi, amik szerinte elképesztően népszerűek és sikeresek a gyerekek körében, de meglátása szerint a párprogramozás is ennek a bizonyítéka.

Szerinte valójában a programozás nehéz mivolta csak egy káros mítosz, ami rengeteg embert eltántorít ettől a pályától, és amit a laikusokon kívül maguk a fejlesztők, sőt, a programozást oktatók is gyakran vallanak és terjesztenek. Véleménye szerint ezen változtatni kellene, aminek hatására többen kezdenének el foglalkozni a programozással és sikereket elérni benne.

Neked mi a véleményed erről? Szerinted is csak mítosz az, hogy a programozás nehéz, és nem mindenkinek való dolog, ami speciális képességeket igényel? Írd meg kommentben!.